Overlay
  • Algemeen
  • Algemeen
  • Algemeen

Marktperspectief

‘Hoogglans’

Er komt nogal wat kijken bij het schilderen van een huis. Vooral als het de boeiboorden betreft. Een steiger is van cruciaal belang. Evenals een emmer vol met ontvettingsmiddel. Ook schuurpapier (korrel 180 of wordt het toch korrel 240?) mag niet ontbreken. Als deze stappen dan achter de rug zijn kan er eindelijk geschilderd worden. In mijn geval met hoogglanslak. Hierbij zweert de één bij Sikkens, ‘want dat is gewoon de beste’ en een ander gebruikt Sigma ‘want mijn oom die schilder is, verft al jaren met dit merk’.

Toen ik dus op een vrije dag op de steiger stond, starend naar mijn vuile en soms wat kale boeiboorden, dacht ik eraan dat ik die dag ervoor in een digitale treasurycommissie nog uit te doeken gedaan had dat de ECB, naast de € 750 miljard die er vanwege corona in de economie gepompt werd, mogelijk nog eens met honderden miljarden gaat stimuleren. Inmiddels (3 juni 2020) is bekend geworden dat dit € 600 miljard is geworden. Bij het schrijven van dit stuk schieten andere getallen me te binnen. De FED die haar hand niet omdraait voor een paar miljard meer of minder. Tijdens het begin van de coronacrisis werd er tot begin april dagelijks (!) € 75 miljard in het financiële systeem gebracht. Nationale banken die onlangs ruim € 1.300 miljard opgehaald hebben (netto ca. € 500 miljard) bij het ECB-loket. Duizelingwekkende getallen als je ze uitschrijft. En dat heeft u vast ook wel gedaan bij het lezen van het vorige marktperspectief.

Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we aan deze getallen wennen. ‘Het zal wel nodig zijn’ en ‘Helemaal in deze tijd moet de hand van de knip en is het nodig om als overheid en centrale bank orde op zaken te stellen’. Ik kan hier goed inkomen. Nu ingrijpen, in een noodsituatie vanwege corona, kan veel schade (werkloosheid) voor de toekomst voorkomen.

Tegelijkertijd bekruipt me het gevoel dat het langjarige ECB-beleid cosmetisch is geworden. De ene na de andere verflaag is op de boeiboorden, voordeuren en raamkozijnen van voornamelijk de zuidelijke landen van Europa aangebracht. Het ‘whatever it takes’ van Draghi is naadloos overgegaan in het ‘no limits’ van Lagarde. Begrotingstekort lijkt een term uit het verleden. Daar maakten we ons in 1992 bij het verdrag van Maastricht nog druk om, maar nu weten we beter. Begrotingstekorten en oplopende staatsschulden doen er niet meer toe want er is toch sprake van een negatieve rente. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen schulden maakt. In Japan (in 2019 een staatsschuld van 237,7% van het BBP) gaat het toch ook al jaren goed? Een oplopend inflatie is in dit land in geen velden of wegen te bekennen. In de Verenigde Staten rukt de gedachte van onbeperkt geld bijdrukken op en wordt deze zogenaamde Modern Monetary Theory steeds populairder. De staatsschuldklok wordt zo steeds meer een normale klok die maar blijft doortikken met oplopende staatsschulden tot gevolg.

Zijn we inmiddels niet zo gewend (verslaafd?) geraakt aan de zeer lage rente dat we geen kant meer op kunnen, zonder dat de stabiliteit van Europa, zoals we die nu met elkaar hebben afgesproken, op het spel wordt gezet? Zelfs in de afgelopen periode van economische voorspoed werd (of kon?) de rente niet (worden) verhoogd.

In plaats van opnieuw alleen een extra laag aan hoogglans (opnieuw een stimulerings-pakket) heeft het ene land een beitel en spatel nodig en een derde zal eerst aan de slag moeten met de kitspuit. Want ondanks de extreem lage rente en lage inflatie vandaag de dag: op de lange duur bestaat gratis geld niet! Op den duur valt het houtwerk van een land, ondanks de dikke laag aan hoogglans, uit elkaar… Of moeten we met elkaar in Europa afspreken dat aflossingsverplichtingen niet meer van deze tijd zijn? Dat is ook een mogelijkheid, maar tegelijkertijd wel een fundamenteel andere visie op met elkaar Europese Unie zijn…

Inmiddels staan mijn boeiboorden weer in de verf. Nadat ze eerst ontvet en geschuurd zijn. Dan pas de Wijzonol verf. Wijzonol? Ja, want m’n vader verft immers ook met dit merk.

Corné Kasper